Concertrecensie | Balthazar @ Tivoli Oudegracht, Utrecht

Na een originele debuutplaat is Balthazar terug met een nieuw album. De Vlaamse heren en dame zijn op tour met een missie: Nederland veroveren. Tivoli De Helling bleek al snel een te kleine zaal te zijn, dus werd het concert verplaatst naar Tivoli Oudegracht. Een verstandig besluit, zo blijkt.

Tijdens het voorprogramma begint de zaal behoorlijk vol te lopen. De eveneens Vlaamse band Bed Rugs is een goed gekozen voorbereiding op het hoofdprogramma. De vierkoppige band produceert een vol geluid met hypnotiserende gitaarlijnen en meerstemmige zang. Ze spelen met een invallende gitarist, omdat hun eigen gitarist met een meervoudig gebroken enkel op de bank zit. Credits voor deze oplossing, maar het geheel klinkt soms wat slordig. Desalniettemin is het een interessante band met een mooi geluid.

De uitstekende concertrecensies van Balthazar in onder andere Parijs, Eindhoven en Nijmegen hebben veel mensen naar de zaal getrokken: Tivoli Oudegracht is strak uitverkocht. De set gaat van start met een viertal nummers van Applause, die direct goed in de smaak vallen. Bas en drums dreunen zwaar door en worden perfect aangevuld door toetsen, gitaar, viool en vooral prachtige meerstemmige zang. De nummers van Rats zijn wat rustiger, maar vormen live een perfecte balans met het oudere werk. Tijdens ‘Sides’, het rustigste nummer van de set, is goed te horen dat een deel van het publiek rumoerig is. Een indrukwekkende versie van ‘Fifteen Floors’ laat echter zelfs deze mensen zwijgen.

De set bevat veel afwisseling. Dit komt door het verschil tussen beide albums, maar ook door de twee frontmannen die beiden met gemak nummers kunnen dragen. Jinte Deprez heeft een warm stemgeluid, terwijl bij Maarten Devoldere de woorden nonchalant uit zijn mond lijken te rollen.

Met ‘Any Suggestion’ als eerste toegift en de op elkaar aansluitende nummers ‘Intro’ en ‘Blood Like Wine’ als tweede toegift komt er een indrukwekkend einde aan het concert. Met in de lucht geheven glazen en armen zingt het publiek mee met het a capella gezongen “Raise your glass to the nighttime and the ways, to choose a mood and have it replaced”.

Enig smetje op de avond is dat iedereen met piepende oren en klepperende trommelvliezen naar huis gaat. Maar Nederland veroveren, dat gaat Balthazar op deze manier met gemak lukken.

Setlist:

 • ‘The Boatman’
 • ‘Morning’
 • ‘I’ll Stay Here’
 • ‘Blues For Rosann’
 • ‘The Man Who Owns Place’
 • ‘The Oldest Of Sisters’
 • ‘Sinking Ship’
 • ‘Sides’
 • ‘Lion’s Mouth (Daniel)’
 • ‘Listen Up’
 • ‘Fifteen Floors’
 • ‘Later’
 • ‘Do Not Claim Them Anymore’

Eerste toegift:

 • ‘Any Suggestion’

Tweede toegift:

 • ‘Intro’
 • ‘Blood Like Wine’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s