Songs van 2015 | Oktober

Nieuwe muziek van een artiest is altijd spannend. Wat is de eerste indruk? Een nieuw geluid of ligt het helemaal in de lijn der verwachting? Halverwege de maand deel ik een aantal nieuwe nummers, veelal singles, die mijn aandacht trekken. Deze maand besteed ik aandacht aan Beach House, Daughter, Guy Garvey, Hamilton Leithauser & Paul Maroon, St Germain en Stromae.

Beach House
Verrassing! Depression Cherry is nog geen twee maanden oud, maar vrijdag 16 oktober verschijnt alweer een nieuw album van Beach House. Slimme zet: op hun website kies je jouw favoriete nummers van de band en bepaalt een generator welke van drie nieuwe nummers het beste bij jouw smaak past. Helaas dus geen videoclips of YouTube-filmpjes, maar slechts een link.

Releasedatum album: 16 oktober 2015

Daughter
Daughter is een trio uit Londen. Hun album ‘If You Leave’ stamt alweer uit 2013 en bevatte onder andere het prachtige ‘Youth‘. Volgend jaar kunnen we een nieuw album verwachten. Op basis van eerste single ‘Doing the Right Thing’ verwacht ik weinig nieuws. In dit geval betekent dat nog meer betoverend mooie muziek, dus ik ben blij!

Releasedatum album: 15 januari 2016


Guy Garvey
Guy Garvey is vooral bekend als zanger van Elbow. Zijn warme stem is altijd een genot om naar te luisteren. Deze maand nog verschijnt zijn eerste solo-album: Courting the Squall. Het eerste dat opvalt aan single Angela’s Eyes is het gebruik van synths. Die hebben we op de albums van Elbow nog niet langs horen komen. Het nummer heeft een lekker ritme en maakt nieuwsgierig naar de rest van het album. ‘Lemonsoul’ en ‘Unwind’ zijn al te beluisteren op Spotify.

Releasedatum album: 30 oktober 2015


Hamilton Leithauser & Paul Maroon
Het is de maand van de solonummers van frontmannen. Na Guy Garvey is ook Hamilton Leithauser van The Walkmen bezig met nieuw solowerk. ‘My Reward’ is een samenwerking tussen Leithauser en Paul Maroon. Het nummer werd gebruikt in een trailer voor het boek ‘City on Fire‘ van Garth Risk Hallberg dat deze maand verscheen. Leithauser’s stem past perfect bij de sfeer van de trailer.

Releasedatum album: 26 augustus 2015 (excl. My Reward)


St Germain
Maar liefst vijftien jaar na de release van ‘Tourist’ verscheen vorige week plotseling een nieuw album van St Germain. De Franse Ludovic Navarre maakt onder dit pseudoniem een soort samensmelting van jazz en deep house. Het resultaat is heerlijke loungemuziek. St Germain’s bekendste werk is zonder twijfel ‘Rose Rouge‘. Onderstaand vind je het openingsnummer van het nieuwe album dat barst van de Afrikaanse invloeden.

Releasedatum album: 9 oktober 2015


Stromae
Stromae’s laatste single is allang niet nieuw meer, maar zo indrukwekkend dat ik er graag nog even aandacht aan wil besteden. ‘Quand C’est’ was me op het album niet direct opgevallen, maar is wat mij betreft niet meer los van de clip te beluisteren. Het is een visueel spektakel geworden dat, mede door de vertaling van de songtekst, ontzettend veel indruk maakt.

Releasedatum album: 16 augustus 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s