Boekrecensie | Illuminae

Bron: Goodreads

“Perhaps bravery is simply the face humanity wraps around its collective madness.”


Waar gaat het over?
Het is het jaar 2575. Kady en Ezra leven op een kleine planeet die bijna helemaal uit ijs bestaat. Ondertussen zijn twee megacorporaties verwikkeld in een oorlog en besluit één van hen de planeet aan te vallen. Kady en Ezra moeten vluchten voor hun leven en komen allebei terecht op een ruimteschip. Maar hun problemen houden voorlopig nog niet op.

Wat vond ik ervan?
Dit boek is niet te vergelijken met andere boeken die ik gelezen heb. Een organisatie genaamd ‘The Illuminae Group’ heeft een dossier opgebouwd over de gebeurtenissen sinds de aanval op de planeet. Het verhaal wordt aan de lezer verteld door middel van dit dossier. Je leest chatberichten, e-mails, transcripten van beveiligingsbeelden en data van de AI (Artificial Intelligence, een soort supercomputer) aan boord van één van de ruimteschepen.

Een aantal voorbeelden van de pagina’s:

Ondanks dat het verhaal enkel uit documenten bestaat, leer je de karakters goed kennen. Daar zorgen met name de chatberichten en dagboekfragmenten voor. Er schemert precies genoeg achtergrondinformatie en geschiedenis van de personages in door. Het meest interessant vond ik de Artificial Intelligence, AIDAN. AIDAN heeft een opdracht gekregen en neemt die misschien iets te letterlijk. Hij lijkt zelfs een eigen wil te hebben. HAL 9000 uit 2001: A Space Odyssey is ongetwijfeld een inspiratie geweest voor de schrijvers van dit boek.

Het boek leest als een trein. De problemen stapelen zich op en niemand is veilig. Daarnaast blijven de bijzondere pagina’s integreren. Een aantal bevatten slechts een paar woorden, waardoor die 600 pagina’s zo uit zijn. 
Het eindoordeel
Dit boek is een aanrader voor een breed publiek; er zit sciencefiction, actie, intrige en een vleugje romantiek in. Zeker ook een aanrader als je geen fan van sciencefiction of young adult bent. Kady is geen typisch tienermeisje en de romance ligt er niet te dik bovenop. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op, waardoor je door blijft lezen. En AIDAN, dat is een van de interessantste ‘personages’ waar ik in tijden over gelezen heb. Tel daar het interessante format bij op en je begrijpt dat ontzettend benieuwd ben naar het volgende deel.
Waardering: 4,5/5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s