Songs van 2015: November

Nieuwe muziek van een artiest is altijd spannend. Wat is de eerste indruk? Een nieuw geluid of ligt het helemaal in de lijn der verwachting? Halverwege de maand deel ik een aantal nieuwe nummers, veelal singles, die mijn aandacht trekken. Deze maand besteed ik aandacht aan Adele, Bloc Party, Bombay, Coldplay, De Staat, Get Well Soon en REVERE.

Adele
Om dit nummer kan ik deze maand simpelweg niet heen. Adele is terug en de hele wereld staat op zijn kop. ‘Hello’ klinkt weer vertrouwd en ik vind dat daar helemaal niets mis mee is. Meer introductie heeft het niet nodig, toch?

Releasedatum album: 20 november 2015


Bloc Party
Er gingen al jaren geruchten dat er onenigheid was binnen de Britse band Bloc Party. In 2013 verliet drummer Matt Tong de band en begin 2015 gaf ook bassist Gordon Moakes er de brui aan. De band stond, mede ook door Kele Okereke’s soloavonturen, op losse schroeven. In augustus werd echter bekend dat Kele en Russell Lissack de band voorzetten met nieuwe leden Justin Harris en Louise Bartle. Op single ‘The Love Within’ is te horen dat de nieuwe samenstelling ook zorgt voor een nieuw geluid: de band klonk nooit eerder zo elektronisch. Eerlijk gezegd ben ik nog niet helemaal overtuigd van de vreemde synths en het cleane geluid van Kele.

Releasedatum album: 29 januari 2016


BombayIn september werd bekend dat zangeres en drummer Linda van Leeuwen de band Bombay Show Pig ging verlaten. Vervanging werd gevonden in Lisa Ann Jonker en onder de verkorte bandnaam Bombay werd het nieuwe album aangekondigd. Nieuwe single ‘Slow Motion’ klinkt lekker uptempo en het reffrein blijft goed hangen. Een knappe herstart dus!
Releasedatum album: begin 2016

Coldplay
Het eerste dat opvalt aan het aankomende album van Coldplay is de schreeuwerige hoes (zie video). Dat belooft weinig goeds. De eerste single gaat richting ouderwetse funk, maar dan op een kitscherige manier. Het blijft jammer dat ze hun alternatieve geluid na ‘A Rush of Blood to the Head’ ingewisseld hebben voor veelal simpele, weinig vernieuwende liedjes.

Releasedatum album: 4 december 2015


De Staat
Dreunende gitaarriffs en drums combineren met een opzwepende en dansbare melodie. Dat is waar de Staat al drie albums lang ontzettend goed in is. Nadat een tijdje geleden pas de briljante clip van ‘Witch Doctor‘ verscheen, kwamen ze een paar dagen geleden met nieuwe single ‘Peptalk’. Het nummer doet qua sfeer denken aan ‘Sweatshop‘ en smaakt naar meer.

Releasedatum album: 15 januari 2016


Get Well Soon
Nieuw werk van Get Well Soon, het alias van Konstantin Gropper is altijd welkom. Het laatste album stamt alweer uit 2012. ‘It’s Love’ klinkt haast opgetogen en op het eerste gehoor mis ik het duistere van nummers als ‘If This Hat Is Missing I Have Gone Hunting‘ en ‘Listen! Those Lost at the Sea Sing a Song on Christmas Day‘. Als je beter luistert en vooral ook de clip erbij bekijkt, wordt echter al snel duidelijk dat het nummer niet zo onschuldig is als het eerst klinkt.

Releasedatum album: 29 januari 2016


REVERE
REVERE is een band die door een klein clubje Nederlanders omarmd is. Daardoor hebben de Britten al meerdere keren in ons kikkerland opgetreden. Toch lukt het ze maar niet om een voet aan de grond te krijgen. Zonde, want nummers als ‘I Won’t Blame You‘ en ‘We Won’t Be Here Tomorrow‘ zijn erg fijn om naar te luisteren. Wellicht lukt het met een nummer als ‘Take Cover’ dat wat radiogevoeliger en catchier klinkt dan ouder werk. Het zou leuk zijn als deze band eindelijk opgepikt wordt door een breder publiek.

Releasedatum album: onbekend

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s