The Unread Shelf Project – April t/m Juni 2020

In 2020 doe ik een poging om mijn uit de hand gelopen collectie ongelezen boeken onder controle te krijgen. Mijn vorderingen houd ik bij op deze blog. Dit keer een update van april tot en met juni, de periode waarin thuis werken de nieuwe realiteit werd.

April t/m juni 2020

Status op 1 april: 338 ongelezen boeken

Gekregen/gekochte boeken

In april kwamen er vier boeken bij in mijn kast: het boekenclub boek van mei, Red at the Bone; Akata Witch (ter vervanging van een oude editie uit mijn kast), Akata Warrior, het bookazine Het Duitse meisje en Het glazen hotel in ruil voor een recensie.

In mei hield ik me braaf aan mijn book buying ban en kwam er geen enkel boek bij in mijn kast.

In juni ben ik flink los gegaan. In een poging om mijn boekenkast diverser te maken, kocht ik Homegoing, Good Talk, March Volumes 1-3, Beloved, Americanah, Don’t Call Us Dead, Between the World and Me, Freshwater, Fire Next Time, The Best We Could Do, Onzichtbare man en Laten we het er maar niet over hebben. Er twee boekenclub selecties bij; Blood Meridian en Overstory. Ik kreeg een Bookazine, Uit liefde meneer Tuschinski, en een Life’s Library boek, Blonde Roots. Verder kocht ik De pest, Japan in honderd kleine stukjes en The Boy, the Mole, the Fox and the Horse en kreeg ik het geschenk van de spannende boeken weken. Om het af te maken kocht ik Sing, Unburied, Sing, Children of Blood and Bone en Such a Fun Age.

Laat ik in juli maar weer eens proberen me aan mijn book buying ban te houden..

Gelezen boeken

In april las ik vier boeken uit eigen kast. Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween was een fascinerend boek dat me een nieuw inkijkje gaf in Japan en vooral in de cultuur. Generaal zonder leger was het boekenweekessay en gaf me een interessante kijk op de boekensector. Ik was het niet volledig eens met Ozcan, maar het is goed dat iemand de discussie aangaat. Where the Crawdads Sing was het boek van de boekenclub en dat las als een tierelier. Of het nu echt een goed boek was? Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit. Verder las ik The Marvels, wederom een fantastisch boek van Brian Selznick, met een bijzondere combinatie van tekeningen en tekst. Tot slot las ik het korte Vector, een oud geschenk van de spannende boekenweken. Dat maakte weinig indruk.

Mei was een hele goede leesmaand voor mij. Ik las maar liefst 7 boeken uit eigen kast en 1 ebook. Het glazen hotel was een nieuwe favoriet, lees vooral mijn uitgebreide recensie. William Shakespeare’s Star Wars: Verily, A New Hope was een knap geschreven hommage aan Shakespeare. Smart, Pessimisme kun je leren, Septemberlichten en Will Grayson, Will Grayson waren vermakelijke boeken, maar geen hoogvliegers. Een boek dat wel indruk maakte was Red at the Bone, het boek van de boekenclub. Wat een prachtige zinnen construeert Jacqueline Woodson.

Juni kon voor mij niet meer stuk, want ik las Wolf Hall uit. Ik waardeer hoe ontzettend veel liefde en aandacht Hillary Mantel in dit boek heeft gestopt, maar zo’n gedetailleerde historische fictie bomvol (politieke) intriges is toch niet helemaal mijn ding. Verder las ik eindelijk De pest uit en vooral in deze gekke periode blijkt maar hoe tijdloos dat verhaal is. Darnaast verdiepte ik me met het ebook van White Rage in de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten. Schrikbarend wat daar allemaal gebeurd is. Een ontzettend leerzaam boek, een aanrader. Tijdens een zeldzaam moment in de auto van en naar kantoor luisterde ik naar We Should All Be Feminists van Adichie. Via mijn ebookabonnement las ik de graphic novel versie van Kindred, een indrukwekkend verhaal over een zwarte vrouw die ineens terug in de tijd reist naar een zuidelijke staat in de VS tijdens de hoogtijdagen van de slavernij. Op de laatste dag van juni las ik Wat we zien wat we lezen, een non-fictie over hoe schrijvers spelen met beschrijvingen en hoe we ons bijvoorbeeld karakters en landschappen verbeelden terwijl we lezen, en Het einde is ons begin, een prachtig geschreven boek met een iets te mager verhaal.

Challenges van de maand

Read the book you most recently acquired – gelukt

Ik las in april twee boeken die ik de maand ervoor kocht/kreeg: Het glazen hotel en Red at the Bone.

Read a backlist title – gelukt

Ik las in mei meerdere ‘oudere’ boeken van schrijvers (dus niet hun meest recente titel). Septemberlichten, het Shakespeare Star Wars boek, All Systems Red en Will Grayson, Will Grayson.

Read a book from a series – gelukt

Het was misschien niet helemaal de bedoeling om in juni een eerste boek van een serie te lezen, maar ik heb het toch gedaan. Ik las Wolf Hall en denk niet dat ik snel de rest van de trilogie zal gaan lezen.

Stand na juni 2020

28
Boeken erbij

16
Boeken gelezen

350
Ongelezen boeken

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s